Houtsoorten voor overkapping

Bij het bouwen van een overkapping is de keuze van houtsoort van groot belang. Deze keuze beïnvloedt niet alleen de duurzaamheid en het uiterlijk van de overkapping, maar ook het onderhoud en de levensduur. Douglas, Eiken, en Nobifix zijn populaire opties, elk met hun specifieke eigenschappen. Laten we deze houtsoorten nader bekijken.

Douglas Hout

Douglas hout voor overkapping

Voordelen:

 1. Natuurlijke Duurzaamheid: Douglas hout is van nature duurzaam en bestand tegen verschillende weersomstandigheden, wat het ideaal maakt voor buitenconstructies zoals overkappingen.
 2. Sterkte en Stabiliteit: Dit hout is sterk en heeft een goede draagkracht, waardoor het geschikt is voor zowel de ondersteunende structuur als de afwerking.
 3. Aantrekkelijke Uitstraling: Met zijn roodachtige kleur en fijne nerf heeft Douglas hout een warme en natuurlijke uitstraling.
 4. Betaalbaar: Douglas heeft een prima prijs kwaliteit verhoudingen.

Nadelen:

 1. Vergrijzing: Onder invloed van zonlicht en regen kan Douglas hout vergrijzen. Dit kan voorkomen worden door het hout te behandelen, maar dat vergt extra onderhoud.
 2. Krimp en Uitzetting: Dit hout kan krimpen en uitzetten onder invloed van temperatuurschommelingen en vochtigheid.

Eiken Hout

Eiken hout voor overkapping

Voordelen:

 1. Uitzonderlijke Duurzaamheid: Eiken is extreem duurzaam en weerbestendig, wat het een uitstekende keuze maakt voor een langdurige overkapping.
 2. Klassieke Schoonheid: De rijke textuur en de diepe kleur van eiken hout geven een tijdloze en elegante uitstraling.
 3. Weerstand tegen Insecten en Schimmels: Eiken hout is van nature resistent tegen insecten en schimmels, wat bijdraagt aan een langere levensduur.

Nadelen:

 1. Prijs: Eiken hout is over het algemeen een stuk duurder in aanschaf dan Douglas of Nobifix.
 2. Zwaarte: De dichtheid van eiken maakt het zwaarder en mogelijk moeilijker te bewerken en te installeren.
 3. Regelmatig Onderhoud Nodig: Om zijn kwaliteit en uitstraling te behouden, is regelmatig onderhoud nodig.

Nobifix Hout

Nobifix hout voor overkapping

Voordelen:

 1. Milieuvriendelijke Behandeling: Nobifix wordt milieuvriendelijk behandeld, wat het een duurzamere keuze maakt.
 2. Verhoogde Duurzaamheid: Door de behandeling is Nobifix beter bestand tegen rot en schimmel, waardoor het langer meegaat.
 3. Onderhoudsvriendelijk: In vergelijking met onbehandeld hout vereist Nobifix minder onderhoud.

Nadelen:

 1. Hogere Kosten: Door het behandelingsproces is Nobifix duurder dan Douglas maar voordeliger dan Eiken.
 2. Minder Natuurlijke Uitstraling: Sommige mensen vinden dat de behandeling van Nobifix afbreuk doet aan de natuurlijke uitstraling van hout.
 3. Beperktere Beschikbaarheid: Nobifix is mogelijk niet zo gemakkelijk verkrijgbaar als andere houtsoorten.

Conclusie

De keuze tussen Douglas, Eiken, en Nobifix voor een overkapping hangt af van verschillende factoren zoals budget, esthetische voorkeuren en de bereidheid tot onderhoud. Douglas biedt een natuurlijke uitstraling en stevigheid, Eiken staat bekend om zijn duurzaamheid en klassieke schoonheid, terwijl Nobifix een milieuvriendelijke en onderhoudsarme optie is. Het is belangrijk om deze factoren af te wegen tegen de specifieke eisen en omstandigheden van uw project. Bezoek onze offerte pagina om een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Scroll naar boven